Aardgasvrij

In 2050 moeten alle bijna zeven miljoen woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Met als doel: het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Deze broeikasgassen zorgen er namelijk voor dat de aarde opwarmt: dit is niet goed voor het klimaat. Rondom Wonen wil daarom samen met u bijdragen aan dit doel door uw woning van het gas af te halen.

Elektrisch koken

Uw woning wordt al een tijd verwarmd met behulp van het aardwarmte-netwerk van kwekerij Ammerlaan. Uw woning is dus al voor een groot deel van het gas af. Alleen voor het koken gebruikt u nog aardgas. Tijdens de werkzaamheden zorgen we ervoor dat u overstapt op elektrisch koken. Op die manier kan uw woning helemaal van het aardgas af.

Elektrische kookplaat

Voor de overstap op elektrisch koken heeft u een andere kookplaat nodig. Omdat iedereen andere wensen heeft, schaft u zelf een elektrische kookplaat of fornuis aan. U ontvangt hiervoor een vergoeding van Rondom Wonen zodra u uw gasaansluiting heeft laten verwijderen. Meer hierover leest u in uw BewonersMap.

Er zijn verschillende opties waaruit u kunt kiezen. Deze opties hebben voor- en nadelen. In de tabel hieronder hebben we een vergelijking voor u gemaakt.

 

 

Inductie kookplaat

Keramische kookplaat

Gietijzeren kookplaat

Gemiddeld verbruik/ jaar

175 kWh

225 kWh

260 kWh

CO2 uitstoot/ jaar

70 kg

90 kg

110 kg

Aanpassen temperatuur

Net zo snel als met gas

Minder snel dan met gas

Minder snel dan met gas

Veiligheid

Extra veilig*
1. Kookplaat warmt nauwelijks op

2. Kookplaat gaat alleen aan als er een pan op staat

3. Kinderslot mogelijk

Veilig
1. Kinderslot mogelijk

2. Kookplaat blijft alleen lang warm

Veilig
1. Kookplaat blijft alleen lang warm

Schoonmaak

Zeer makkelijk

Makkelijk

Makkelijk

Verbrandingsgassen

Geen

Geen

Geen

Speciale pannen nodig?

Magnetische, vlakke bodem

Vlakke bodem

Vlakke bodem

Aanschafprijs

€€€

€€

* Heeft u een pacemaker? Dan is het belangrijk dat u navraagt aan uw arts welke elektrische kookplaat u het best kunt gebruiken. Een inductie kookplaat kan namelijk problemen geven met de pacemaker.

Nieuwe pannenset
Afhankelijk van uw huidige pannenset en uw keuze voor een kookplaat moet u ook een nieuwe pannenset aanschaffen. In de tabel hierboven ziet u dit. Laat u hierover óók goed informeren door de winkel waar u uw elektrische kookplaat aanschaft.